Boek
Nederlands

De spin en de sleutel

Anna Woltz (auteur)
+1
De spin en de sleutel
×
De spin en de sleutel De spin en de sleutel

De spin en de sleutel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Elena (13) moet een hele maand bij het nieuwe gezin van haar tante logeren. Op de boerderij ontmoet ze de mysterieuze Atlas. Zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken en hij verdwijnt elke nacht. Toch móét Elena achter zijn geheimen zien te komen. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Geheimen, Vriendschap
Titel
De spin en de sleutel
Auteur
Anna Woltz
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023
191 p.
ISBN
9789045129655 (hardback)

Besprekingen

Een jeugdroman over een meisje dat een zomer moet blijven bij haar tante, en daar een mysterieuze jongen ontmoet. Het verhaal gaat over Elena (13) die een maand moet logeren bij het nieuwe gezin van haar tante terwijl haar eigen moeder weg is. Ze gooit haar telefoon weg en knipt haar haar af voordat ze aankomt. Op de boerderij ontmoet ze Atlas, die de ramen van zijn slaapkamer heeft dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt en van wie zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken. Ondanks haar eerdere mislukkingen in het helpen van anderen, kan Elena het niet laten om toch iets te doen. Meeslepend en in hedendaagse stijl geschreven. Vanaf ca. 12 jaar. Anna Woltz (Londen, 1981) is een alom bekende Nederlandse schrijver, columnist en journalist. Haar werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prijzen, zoals de Gouden Griffel en de Zilveren Griffel.

De spin en de sleutel

Elena heeft een site op het internet met een groot aantal volgers. Om haar angst voor spinnen te overwinnen, filmt ze hoe het haar lukt om een kleine spin in haar hand te houden. Wanneer ze haar volgers aanraadt om ook te proberen hun angst via confrontatie te overwinnen, gebeuren er heel erge dingen. Jongeren komen in ziekenhuizen terecht met ernstige verwondingen. Haar volgers hebben haar raad zonder realiteitszin letterlijk opgevolgd. Ze krijgt een massa verwijten toegestuurd en sluit haar account af. Terwijl haar moeder naar Azië reist om te onthaasten, mag Elena bij haar tante op een boerderij logeren. Aan het perron wordt ze opgehaald door een jongen op een groot wit paard. Atlas is eveneens een bijzondere jongen: hij kan geen rechtstreeks contact leggen en durft niemand aan te kijken. In deze roman bevinden we ons in een realistisch verhaal (we beleven de innerlijke gevoelens van Elena en Atlas), hoe ze op hun omgeving reageren en welke keuzes ze maken. Wa…Lees verder

Over Anna Woltz

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en journalist. In 2016 won zij de Gouden Griffel voor haar boek Gips.

Opleiding

Woltz heeft haar opleiding gevolgd aan de Montessorischool Waalsdorp en het Gymnasium Haganum. Ze begon met schrijven toen ze twaalf jaar oud was. Haar verhalen verdwenen toen nog diep in een kast en waren niet bedoeld voor publicatie. Toen ze vijftien jaar oud was besloot ze te schrijven over een onderwerp waar ze wat van af wist: het leven op school. In de Volkskrant publiceerde zij een jaar lang onder de naam Rebecca Maart wekelijks een column over het leven op het Haagse Gymnasium Haganum. Aan het einde van het jaar werden de columns gebundeld in het boekje Overleven in 4b. Haar eerste kinderboek, Alles kookt over, schreef Woltz toen zij zeventien jaar oud was. De verhalen voor dit boek bedacht ze in de keuken,…Lees verder op Wikipedia