Boek
Nederlands

Wilde brieven aan woestelingen

Wilde brieven aan woestelingen

Genre:
Brieven van de Belgische dichter (1978) aan haar idolen, waaronder Ozzy Osbourne, Edith Piaf, Vladimir Majakovski en Courtney Love. De schrijver onderzoekt haar persoonlijke relatie tot deze ambigue genieën en gaat zo ook haar eigen demonen te lijf.
Titel
Wilde brieven aan woestelingen
Auteur
Delphine Lecompte 1978-
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2023
438 p.
ISBN
9789464759884 (paperback)

Besprekingen

Een boek met literaire brieven van dichter Delphine Lecompte aan haar idolen; een verzameling ambigue genieën. Lecompte richt zich in haar brieven tot figuren als Ozzy Osbourne, Francis Bacon, Vladimir Majakovski, Edith Piaf, Roman Polanski, Iggy Pop en Jeanne d’Arc. Stuk voor stuk genieën op wie Lecompte desondanks wel iets heeft aan te merken. Zo heeft ze haar helden het liefst: nijdig en onhebbelijk, opgebouwd uit angsten, neurosen, trauma’s en inconsequenties. Dan kan ze zich tenminste aan hen spiegelen. Een antwoord verwacht de schrijfster niet terug: van de levenden noch van de doden. De wilde brieven gaan evengoed over haar eigen demonen, en zijn een bedanking aan de kunstenaars die haar leven hebben verrijkt en een afrekening met een leven dat minstens even woest was. ‘Wilde brieven aan woestelingen’ is zeer talig en met eigengereide humor geschreven. Vooral geschikt voor een geoefende, literaire lezersgroep. Delphine Lecompte (Gent, 1978) is een bekende Belgische schrijve…Lees verder

Over Delphine Lecompte

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Delphine Lecompte (Gent, 22 januari 1978) is een Vlaams dichteres. Ze was onder meer stadsdichter van Damme en museumdichter in Brugge.

Biografie

Lecompte studeerde enige tijd voor tolk Frans-Russisch maar moest de opleiding afbreken door een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Hierna ging ze enige tijd werken in de bejaardenverzorging.

In 2004 publiceerde zij haar debuut, een Engelstalige roman die in Amerika werd uitgegeven, Kittens in the Boiler. In 2008 debuteerde ze als dichter met het gedicht De dieren in mij in het literaire blad De Brakke Hond. In 2009 kwam haar eerste dichtbundel uit onder dezelfde titel. In 2010 won Lecompte hiermee de C. Buddingh'-prijs voor haar poëziedebuut De dieren in mij. Ook won ze met deze bundel een jaar later de Provinciale prijs voor letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen. De dichtbundel Blinde Gedichten werd in 2013 genomineerd voor d…Lees verder op Wikipedia