Boek Nederlands

Nijntje wordt kunstenaar

Dick Bruna (auteur)

Nijntje wordt kunstenaar

Dick Bruna (auteur)
  • Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Nijntje is in het museum en ziet daar allerlei soorten kunst. Thuis gaat ze zelf aan de slag met haar kleurpotloden. Prentenboek met eenvoudige, dikomlijnde illustraties in primaire kleuren. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Tekenen Kunst
Titel
Nijntje wordt kunstenaar
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789056471804 (hardback)

Besprekingen

Nijntje is in het museum. Ze ziet er heel veel: schilderijen (van een appel, die lust ze graag) en tekeningen, die er soms anders uit zien dan in het echt (een blauwe zon bijvoorbeeld). Ze ziet een mobile met verschillende vormen (zon, maan, sterren). Het museumbezoek laat Nijntje niet los. Het inspireert haar en ze gaat thuis meteen tekenen. Op de rechterpagina een illustratie in enkele kleuren en met dikke contouren, links een niet-rijmende tekst in een vette letter. Verhaaltje dat laat zien dat naar kunst kijken inspireert, zelfs als je heel klein bent. Het verhaal zal ouders misschien stimuleren ook jonge kinderen eens mee te nemen naar het museum. Verzorgde, gebonden, vierkante uitgave. Jammer dat zelfs het schutblad achterin gebruikt moest worden om het verhaal rond te krijgen. Dit boek gaat door op het verhaal van 'Nijntje in het museum'. Daarom komt er een aantal illustraties uit het eerste deel terug in dit deel. De verhaallijn zal peuters grotendeels ontgaan, maar de tekenin…Lees verder

Nijntje wordt kunstenaar

Nijntje gaat naar het museum en ziet daar prachtige dingen. Als ze thuis komt, gaat ze meteen aan de slag met potlood en papier: ze maakt tekeningen van verschillende vormen en in de mooiste kleuren. En aan het eind van de dag hangt ze al haar tekeningen aan de muur. Zo heeft ze thuis haar eigen museum. Ook dit boek is in de zeer typische, basale Dick Bruna-stijl getekend: enkele lijnen, en drie of uitzonderlijk vier basiskleuren per pagina, met aan de rechterkant de illustratie en links een eenvoudige tekst, dit keer echter niet op rijm. Dit toch wel informatieve boekje – gemaakt in samenwerking met de Londense Tate Galery - maakt kinderen op een bedrieglijk eenvoudige maar prettige manier duidelijk wat een museum is. Bovendien leert het over kunst en wat je met kleuren en vormen kunt doen. Een leuke manier om met jonge kinderen een moeilijk onderwerp aan te snijden, zeker als je van plan bent een museum te bezoeken.