Boek
Nederlands

Wetenschap & religie : een spannend duo

Patrick Loobuyck (auteur)

Wetenschap & religie : een spannend duo

Filosofisch onderzoek naar de verhouding tussen wetenschap en religie vanuit historisch en hedendaags perspectief, waarbij de auteur ingaat op de visies van zowel gelovigen als atheïsten.
Titel
Wetenschap & religie : een spannend duo
Auteur
Patrick Loobuyck
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Wetenschap en religie
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023
271 p.
ISBN
9789463377171 (paperback)

Besprekingen

Een filosofisch onderzoek naar de verhouding tussen wetenschap en religie vanuit historisch en hedendaags perspectief. Hoogleraar Patrick Loobuyck biedt in dit boek een kritische kijk op een van de grote kwesties die mensen van oudsher beziggehoudt: hoe kunnen religie, zingeving en geloof zich verhouden ten aanzien van kennis, rede en wetenschap? Aan bod komen onder meer de relatie tussen filosofie en christendom, de discussie over mirakels en de almacht van God, het debat over geloof en wetenschap in de islam en de uitdaging van Darwins evolutietheorie. Loobuyck zoekt de nuance in de geschiedenis en zet verschillende hedendaagse standpunten op scherp, en gaat zowel in op de visies van gelovigen als op die van atheïsten. Intelligent en verdiepend geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Patrick Loobuyck (Brugge, 1974) is een Belgische godsdienstwetenschapper en moraalfilosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de vakgroep Wijsb…Lees verder

Over Patrick Loobuyck

Patrick Loobuyck (Brugge, 1 oktober 1974) is een Belgisch godsdienstwetenschapper, moraalfilosoof en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Biografie

Patrick Loobuyck behaalde de diploma's godsdienstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (1996) en moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent (1999). In 2004 doctoreerde hij in Gent bij Koen Raes. Sinds 2006 is hij hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, waar hij verbonden is aan het Centrum Pieter Gillis. Sinds 2016 is hij gastprofessor politieke filosofie aan de Universiteit Gent.

Hij komt regelmatig in de media en publieke debatten. Hij pleit onder meer voor het invoeren van LEF, een algemeen vormend vak rond levensbeschouwing, ethiek en filosofie. Hij schrijft opiniestukken voor onder andere De Morgen, De Standaard en Le Soir.

Loobuyck woont in Gent en is vader van vier zonen.

Selecte b…Lees verder op Wikipedia