Boek
Nederlands

Het grote ontbreekwoordenboek

Rick De Leeuw (auteur), Ruud Hendrickx (auteur)
Verhalen over de rubriek ‘het ontbreekwoord’ op Radio 1, waarin de presentator met luisteraars op zoek gaat naar woorden die in de Nederlandse taal nog niet bestaan. Met een handleiding voor het zelf creëren van nieuwe woorden.
Titel
Het grote ontbreekwoordenboek
Auteur
Rick De Leeuw Ruud Hendrickx
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023
143 p.
Aantekening
De nieuwe woorden die in deze publicatie vermeld zijn, ontstonden naar aanleiding van de rubriek 'Het ontbreekwoord' in het radioprogramma 'Nieuwe feiten' op Radio 1.
ISBN
9789463378314 (paperback)

Besprekingen

Een boek met verhalen over ‘ontbreekwoorden': woorden die in de Nederlandse taal nog niet bestaan. Het boek is gebaseerd op de rubriek 'het ontbreekwoord' op Radio 1, waarin met hulp van luisteraars gezocht wordt naar woorden die in de Nederlandse taal nog niet bestaan, zoals ‘hamerglas’, ‘kapotverbeteren’ en ’sopperen'. Het boek bevat verhalen met tientallen nieuwe woorden die zijn ontstaan en biedt lezers een handleiding om zelf nieuwe woorden te creëren. Toegankelijk, nuchter en met humor geschreven. Rick de Leeuw (Haarlem, 1960) is zanger, schrijver en dichter. Hij schreef meerdere boeken. Ruud Hendrickx was taalraadsman van de VRT en is hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Over Rick De Leeuw

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ledeir

Rick de Leeuw (Haarlem, 10 november 1960) is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer.

Carrière

Muziek

De Leeuw is bekend geworden als zanger van de Tröckener Kecks. Hij heeft twintig jaar in deze groep gespeeld, tot en met 2001.

De Leeuw toerde vanaf februari 2004 met Jan Hautekiet aan de vleugel langs Vlaamse en Nederlandse theaters met een programma vol verhalen, gedichten en muziek. Van deze voorstelling verscheen in de zomer van 2004 een dvd, simpelweg Hautekiet & De Leeuw geheten.

In 2006 speelden Hautekiet en De Leeuw een lange reeks try-outs in Vlaanderen ter voorbereiding op hun tweede voorstelling, Het leven is nog nooit zo mooi geweest, die in het najaar van 2006 in première ging.

In 2007 gingen De Leeuw en Jan Hautekiet de studio in voor hun debuut-cd. Het resultaat, getitel…Lees verder op Wikipedia