Boek Nederlands

De Buddenbrooks : verval van een familie

Thomas Mann (auteur), Thomas Graftdijk (vertaler)

De Buddenbrooks : verval van een familie

Thomas Mann (auteur), Thomas Graftdijk (vertaler)
Bloei en neergang over enkele generaties van een voornaam koopmansgeslacht in Lübeck, dat met een overgevoelige, muzikaal begaafde telg uitsterft.
Titel
De Buddenbrooks : verval van een familie
Auteur
Thomas Mann 1875-1955
Vertaler
Thomas Graftdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Buddenbrooks
Editie
Zevende, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2018
662 p.
ISBN
9789029524377 (hardback)

Besprekingen

De Buddenbrooks (1901) is het prille meesterwerk van de toen 26-jarige Mann. Zijn debuutroman schildert over vier generaties heen het verval van een Lübecks koopmansgeslacht. In de figuur van de jongste telg Hanno, met wie de familie uitsterft en ondergaat, heeft Mann, met een vroegrijp aanvoelingsvermogen, de problematiek geschetst van de kwetsbare creatieve kunstenaar tegenover de oerdegelijke burger. Dit boek blijft, ook na een eeuw, uitmunten door een viertal kwaliteiten: de voortreffelijke tijd- en milieuschildering (1835-1875), de trefzekere karaktertekening van de talrijke personages, de subtiel genuanceerde stijl en de stevige en evenwichtig opgezette compositie. Het is opvallend hoezeer Mann aansluit bij de traditie van de realistische roman van Theodor Fontane, wiens Effi Briest verscheen in 1896, vijf jaar voor De Buddenbrooks! -- zou het toeval zijn dat Buddenbrooks een der romanfiguren is in Effi Briest?). Tegelijk is Mann erin geslaagd, ondank…Lees verder
Met deze eerste roman trok Thomas Mann (1875-1955) in 1901 zeer de aandacht. Niet alleen omdat het een sleutelroman was over zijn familie en geboortestad Lübeck, maar vooral om de al zo rijke en voldragen stijl. Het werk verhaalt de bloei en neergang van een koopmansgeslacht over diverse generaties. De geschiedenis van Hanno, de laatste telg, die als middelbare scholier aan de intensiteit van zijn muzikale toeleg te gronde gaat, vormt een roerend slot. De indringende beschrijving van Hanno's schoolgang zal vele lotgenoten kunnen boeien. Deze klassieke roman is niet alleen geschikt voor een literair gefixeerd publiek.